Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proč bychom měli do svého jídelníčku zařadit hmyz

Svět čelí mnoha výzvám. Populace roste, klima se mění a hrozí potravinová krize. Tradiční chov zvířat pro maso má negativní dopad na životní prostředí. Nabízí se proto alternativa, která má název: jedlý hmyz. Hmyz jako potrava není jen bizarní trend, ale reálná a udržitelná alternativa pro budoucnost. Nabízí mnoho nutričních benefitů a šetří životní prostředí.

Proč hmyz?

Hmyz jako potravina není novinkou. V mnoha kulturách po celém světě je běžnou součástí jídelníčku. V Evropě se ale jedlý hmyz teprve prosazuje. Od roku 2021 je v EU schválen prodej moučných červů pro lidskou spotřebu a otevírá se tak cesta k hmyzím farmám a novým produktům.

Mnoho lidí má k hmyzu jako potravě samozřejmě odpor. Je to dáno kulturními zvyklostmi a neznalostí téma. Hmyz se ale dá upravovat na různé způsoby a chutná skvěle! Existuje mnoho receptů na smažený, sušený, mletý i jinak upravený hmyz, který se dá přidávat do různých jídel.

Možná vás přesvědčí i další nesporné výhody

Věděli jste, že hmyzí farmy, kde se jedlý hmyz chová pod přísným dozorem veterinární správy, zabírají méně místa, produkují méně skleníkových plynů a odpad se dá využít jako hnojivo? Navíc hmyz potřebuje méně vody a krmiva než běžná hospodářská zvířata.  Hmyz je navíc také bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerály. Je snadno stravitelný a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Hmyz může být řešením také pro ty, kteří nechtějí jíst maso z etických či environmentálních důvodů. Je to také dostupnější alternativa k sójovým produktům, jejichž pěstování má negativní dopady na životní prostředí.

Podle údajů z roku 2013 se chov hospodářských zvířat podílí na celosvětové produkci a ž 14,5 %, což rozhodně není zanedbatelné množství. Oproti tomu výroba jedlého hmyzu má produkci téměř nulovou. 

Už jste hmyz ochutnali?

Pokud ne, zkuste to! Můžete tak udělat něco pro své zdraví i pro planetu. Pro kvalitní a široký výběr můžete vyzkoušet sortiment e-shopu Hmyzárna.cz, který nabízí nepřeberné množství produktů.

Pojídání sarančat, cvrčků nebo červů má kromě benefitů i nepřeberné množství variant, jak je konzumovat. Jak v přirozené podobě, tedy jako celý sušený hmyz (ochucený či bez příchutě), ale i ve formě drceného prášku, který se objevuje jako součást proteinových nápojů, tyčinek, mouky, těstovin apod. 

Produkty najdete v e-shopu Hmyzarna.cz

Zapomeňte na stereotypy a otevřete se novým chutím. Jedlý hmyz a hmyzí dobroty vás jistě uchvátí! Je to lahodná výzva, která potěší vaše chuťové pohárky.