Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

6 míst, která vám ukážou, jak jedinečná a pestrá je česká krajina

Toyota Prius

Využijte blížící se letní prázdniny k tomu, že důkladněji poznáte Česko. Jakkoli malá naše země je, její krajina je překvapivě pestrá. Přesvědčte se díky našim tipům na výlety, mezi nimiž nechybí vyhlídky na skále, vodopád nebo třeba soutok řek Vltavy a Lužnice. 

Vybíráme ty nejzajímavější a zároveň méně známé tipy na výlety ze seriálu Počesku, který natáčí české zastoupení automobilky Toyota.

Soutok Vltavy a Lužnice

Soutok těchto dvou řek leží asi pět kilometrů za Týnem nad Vltavou a označují jej boží muka sv. Jana Nepomuckého, která zde byla postavena pravděpodobně na konci 18. století na ochranu proti povodni. V okolí jsou ale i další výlety. Když budete stát na soutoku a dívat se po proudu řeky, po pravé ruce budete mít chráněné území – Přírodní památka Lužnice, které se rozkládá na 432 hektarech od Veselí nad Lužnicí až k soutoku. Na protějším břehu Vltavy leží obec Neznašov, ve které najdete zámek.

Rozhledna Radovič

Celoročně přístupnou rozhlednu Radovič najdete na stejnojmenném vrchu u Velvar. Má sice jen tři metry, přesto nabídne krásný výhled právě na Velvary, ale také na České středohoří, horu Říp, Mělník a Kladno, za jasného počasí odtud můžete spatřit i Krušné a Lužické hory a Krkonoše. Je také perfektním místem pro piknik – na její plošině je totiž i stůl s lavicemi.

Labská Stráž

Tohle je jedna z nejkrásnějších vyhlídek v Česku. Z města Děčína je na dosah ruky. Atmosféra místa tyčícího se vysoko nad Labským kaňonem na severním konci městského parku Kvádrberk je nezapomenutelná nejen pro samotný výhled do údolí a na skalní útvary Prostředního Žlebu, ale také díky romantickému pískovcovému pavilonu z konce 19. století. Všimněte si jeho kupole. Dodnes se totiž diskutuje nad tím, zda náhodou není vyrobena ze železobetonu. Proč je to tak důležité? Pokud by byla, stojíte u jedné z prvních staveb v Evropě, které tento materiál využily.

Zbudovská Blata

Roztomilým starým chalupám, které jako by z pohádky vypadly, se říká selské baroko. A jeho centrem jsou takzvané blatské obce. Najdete je mezi městy Hluboká nad Vltavou, Vodňany a Blanským lesem. Zbudovská Blata zahrnují vesničky Plástovice, Sedlec, Zbudov, Česká Lhota, Dobčice či Strýčice. Vyznačují se barevnými chalupami se zdobenými štíty. Jejich styl se však v každé vesnici trochu mění, a tak stojí za to navštívit jich víc. Kdyby vás zajímalo, jak se v takových staveních žilo, začtěte se do knihy Karla Klostermanna Mlhy na Blatech, která se tu odehrává.

Zdymadlo Hořín

Pochází z konce 19. století a protože je chráněnou a před dvěma lety zrekonstruovanou technickou památkou, udrželo si zdymadlo Hořín na Vltavě svůj někdejší půvabný vzhled. Překonává Vraňanský jez a je nejvyšším plavebním stupněm v úseku Praha – Mělník. V roce 1996 tu vznikla ještě malá vodní elektrárna, jejíž kanál bývá využíván také pro veslařské závody.

Vaňovský vodopád

Největší vodopád Českého Středohoří má zhruba 12 metrů. Na kráse mu přidávají ještě čedičové sloupy, z nichž voda padá. Stejně jako celé České Středohoří jsou výsledkem někdejší sopečné činnosti. Jde navíc o perfektní výlet do deštivého počasí, anebo alespoň po dešti – právě tehdy, kdy je tu nejvíc vody, si tento přírodní zázrak užijete nejvíce. Výlet si pak můžete klidně ještě zopakovat v zimě, až bude mrznout – tehdy se totiž z vodopádu stává dechberoucí ledopád.