Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

1981 už šest let boří stigma špinavých second handů

1981, jeden z největších second handů v České republice, 9. listopadu oslavil 6.  narozeniny. V kamenné prodejně 1981 ve vnitrobloku v srdci pražských Nuslí se při této radostné příležitosti sešlo  bezpočet zákazníků včetně známých osobností, jako je Tereza Švejdová.

Second hand 1981 vznikl v roce 2014 jako reakce na množství oblečení, které se denně vyprodukuje, aby pak skončilo na skládce. Dnes je oblíbeným místem nejen milovníků vintage módy. V posledním roce second hand spolupracoval s velikány jako je Red Bull, uspořádal pop up v rámci filmového festivalu v Karlových Varech  a poprvé se objevil i v zahraničí, konkrétně v Lipsku. „Pořádat pop upy mimo Česko je pro nás velkým cílem pro příští rok,“ říká spolumajitelka 1981 Barbora Vilišová.

Prostor v Nuslích, kde se obchod nachází, původně sloužil pro přípravu oblečení, e-shop a párkrát za měsíc jej otevřeli veřejnosti. S pandemií covidu-19 ale přišla nutnost změny. „Tenkrát jsme se ho ze dne na den rozhodli otevřít a už nám zůstal do dneška,“ vysvětluje Barbora. I přes to, že prodejna není úplně v centru a nemá ani vstup z ulice, mají pořád plno, což svědčí o tom, že 1981 je jednoduše lovebrandem. Spojením s brněnskou kavárnou Industra, která má ve vnitrobloku hned vedle obchodu kavárnu, vzniklo příjemné prostředí, do něhož se lidé rádi vracejí.

1981 je výjimečný nejen svým chytlavým názvem. Cesta oblečení od původního majitele k tomu novému totiž prochází mnoha milníky, takže rozhodně nejde o žádnou „hrabárnu“. Vše je vyprané a vyžehlené, často přešité či jinak upcyklované pro lepší šanci na vynošení. „Chceme, aby co nejméně věcí končilo na skládkách, protože někomu mohou ještě udělat radost,“ objasňuje Barbora. Díky důrazu na udržitelnost je značka letos nominována v kategorii Responsibility brand na Czech Social Awards, jejichž předávání se uskuteční 16.listopadu.

Prodejna 1981 v Nuslích na ulici Oldřichova 31 má otevřeno každý den od 11 do 19 hodin. Online prodejna, kam týdně přidávají více než tři sta nových kousků, je dostupná na www.1981.cz. Pravidelné pop upy se konají nejen v Praze, ale i v jiných městech. Letošní novinkou jsou eventy s názvem Open Studio, kdy 1981 otevírá své karlínské studio a lidé tak mohou nakouknout přímo do místa, kde všechno vzniká. CZECH SOCIAL AWARD